top of page

El negoci dels ‘influencers’


Les noves tecnologies han propiciat una nova manera de fer negoci a través de persones destacades a les xarxes socials


Si abans les marques es barallaven per ser les primeres en aparèixer al prime time de la TV o en aconseguir els millors espais publicitaris a la ràdio i la premsa, avui en dia ho fan per ser les més populars i vistoses a les xarxes socials, a través dels ‘influencers’.


Amb l’auge dels Smartphone i les xarxes socials, i l’ús massiu i continu que en fan sobretot els joves d’ells, Internet s’ha convertit en el nou objectiu de les empreses per a promocionar els seus productes. I en aquest context, els ‘influencers’ són les figures idònies per a desenvolupar les estratègies de màrqueting i publicitat. Persones que s’han fet conegudes gràcies a xarxes socials com Twitter, Youtube o Instagram, ara són les encarregades de promocionar els productes. Una nova manera de fer negoci que ha propiciat l’aparició d’una nova categoria professional: la del referents online que cobren per les seves fotografies i posts.

N'hi ha de tots els sectors, però especialment predominen els dedicats a la moda, la bellesa, els esports o els viatges, entre d’altres.

Les tarifes del ‘influencers’ poden variar, i és que alguns, els més coneguts, ja treballen amb agències que els representen, i fins i tot, alguns arriben a signar contractes per a campanyes i contractes d'exclusivitat.


Òscar Meire (@oscarmeireba a Instagram), un jove barceloní de 21 anys que s’està endinsant cada cop més al món dels ‘influencers’ gràcies a la plataforma Instagram, assegura que és una gran manera de fer negoci: “Jo ara per ara només tinc 10,9 mil seguidors a Instagram, però les meves fotografies tenen molts likes. Gràcies a això, moltes empreses han contactat amb mi. Empreses de roba i moda, sobretot, que no tenen molt de nom i que treballen a Internet i volen fer-se conegudes.

El negoci quasi sempre és el mateix: ells em regalen els seus productes per a que jo els faci promoció amb les meves fotografies. Milers de persones veuen el que comparteixo i coneixen les marques que patrocino”.

Però aquesta nova manera de fer negoci i publicitar-se no només l’aprofiten les marques de moda. En el cas de l’Òscar, que practica esport cada dia, diverses empreses de suplements alimentaris i, fins i tot, de gimnasos, han contactat amb ell per a que els patrocini. “L’empresa de nutrició esportiva i suplements alimentaris Prozis va contactar amb mi per Instagram per a que fos un dels seus ambaixadors i em van proporcionar productes i material, i un codi de descompte que ofereixo als meus seguidors per a que puguin comprar els seus productes rebaixats. També l’empresa Gympass va voler que fos un dels seus ambaixadors i em van oferir un ‘pase’ amb el que puc anar centenars de gimnasos, fins i tot fora del país, de forma gratuïta durant un any.


L’Òscar assegura que només els ‘influencers’ de pes aconsegueixen cobrar grans quantitats de diners, ja que la majoria d’ells el que els ofereixen són intercanvis de productes per publicitat. Però, tot i que tot just s’està iniciant, també explica que li han ofert diners a canvi d’una fotografia seva per a posar-la en una plataforma per a trobar parella. “Badoo va contactar amb mi la setmana passada per email i em va oferir 200€ a canvi d’utilitzar una foto meva a la seva plataforma i que jo fingís ser-ne usuari al meu Instagram, per tal de fer-los promoció.”


Les tarifes poden rondar entre els 80 i 100 euros per post en cas de tenir 10.000 fans; 300 euros per a 50.000 fans i fins a 3.000 per a mig milió.

Actualment, la plataforma millor pagada és la que actualment es posiciona com a líder de la taula de xarxes socials: Instagram, amb uns 120-150 euros per foto per a 10.000 fans; 500 euros per 50.000 impressions i a partir de 2.500 euros en el cas de tenir més de mig milions de followers.


Però, el que es paga millor són els vídeos de Youtube. Els ‘Youtubers’, com es denomina als ‘influencers’ que utilitzen aquesta plataforma, poden guanyar entre 150-300 euros per cada 10.000 seguidors i 10.000 euros per mig milió de followers. Alguns com ElRubius, el ‘youtuber’ més famós de parla hispana, amb més de 26 milions de subscriptors al seu canal, han arribat a facturar uns 6 milions d’euros l’any entre patrocinis i beneficis per visualitzacions dels seus vídeos.


Tot i això, com ens assegura Òscar, la remuneració més corrent és la que es fa en espècie, quan les marques envien als ‘influencers’ productes a canvi que aquests els provin i els recomanin a les seves xarxes i seguidors, encara que els més exitosos com Aida Domenech, coneguda com Dulceida a les xarxes, han aconseguit crear els seus propis productes com perfums, banyadors o joies.

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page